Sve što trebate znati o 4. Planinarskom križnom putu Mladih 2016.


Planinarski križni put Mladih, pobožnost okuplja brojne mlade i one koji se tako osjećaju željni posvjedočili Krista Spasitelja svojim hodom, održava se jedanput godišnje u vrijeme korizme.

Ured za pastoral mladih Mostarsko - Duvanjske biskupije organizira, sada već tradicionalno, četvrti po redu Planinarski križni put mladih Mostar - Planinica - Goranci, koji će se održati u subotu 27. veljače s početkom u 8 sati ispred Antonio Commerca u Vihovićima.

Sveto Misno slavlje održat će se u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gorancima u 16 sati a predvodit ćedon Mladen Šutalo, duhovni vođa puta, studentski duhovnik i župnik u župi sv. Ivana apostola i evanđelista u koncelebraciji sa fra Ivanom Ivandom, goranačkim župnikom.

Nakon svete mise u 17 sati održat će se igrokaz (pantomima) - "Povratak k Ocu" koju izvode članovi Totus Tuus zajednice iz Njemačke i Hrvatske. Završetak križnog puta planiran je kratkim klanjanjem u 18 sati. Povratak je predviđen u 18.30 sati organiziranim autobusima prema Mostaru.

Ovogodišnje geslo je: Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. Lk 15,20

Prijava je obvezna s obzirom da je organiziran povratak busevima. Svaki zainteresirani sudionik PKPM-a svome župnom animatoru koji cijelu skupinu prijavljuje Uredu za pastoral mladih. Ako u župi nema određenog animatora, moguće je prijaviti se kod animatora iz druge župe ili na facebook stranici. Prijave traju do četvrtka, 25. veljače 2016.

Animatori za Planinarski križni put po župama su:
  • Ivan Šilić 063 455 786 (župa sv. Tome apostola);
  • Damir Musa 063 363 525 (župa sv. Petra i Pavla);
  • Daria Bagarić 063 857 657 (Katedrala Marije Majke Crkve);
  • Anel Lončar 063 133 048 (župa sv. Luke Ilići i sv. Marka Cim);
  • Filip Kožul - 063 078 261 (župa sv. Ivana apostola i evanđelista);
  • Marijo Nikolić 063 345 156 (župa sv. Mateja, apostola i evanđelista);
  • Darko Gilibić 063 627 715 (župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, Goranci).
Povratak k Ocu jest prikaz čovjeka kroz vjekove, od stvaranja prvih ljudi, preko njihovog pada, pada današnjeg čovjeka, do Raspeća Isusovog i čovjekovog pokajanja. Igrokaz dobro pokazuje odnos čovjeka i Boga i jaza koji nastaje čovjekovim odvajanjem od svog Stvoritelja. Igrokaz će biti neki oblik pantomime, bez riječi, s glazbenom i vizualnom podlogom.

Kao i svake godine, to će biti 15-ak kilometara puta, a svi sudionici će ga proći u molitvi, razmišljanju, pjesmi i druženju, sve na slavu Božju zajedno sa više đakona i svećenika.

Veselimo se ovom događaju i pozivamo da pođu s nama na ovaj PKPM svi zaljubljeni u Krista, ali i oni koji Ga tek ovlaš poznaju. Dozvolite da vas On iznenadi!


Križni put u deset točaka:

  1. Križni put? Potrebno je znati da poći na Križni put znači: moliti, slušati i razmišljati o Riječi Božjoj; slaviti Isusa i svjedočiti ga putem kojim idemo; pjevati, upoznati ljepotu Hercegovine, njezine crkve i kapelice, raspela i kipove naših župa; upoznati mlade katolike iz drugih krajeva i župa Hercegovine.
  2. Prijave? Sve potrebne informacije zatraži kod animatora zaduženom za tvoju župu. Ako u tvojoj župi nema animatora, slobodno se obrati animatoru iz druge župe.
  3. Dob? Svi srednjoškolci, studenti, mladi i svi oni koji se tako osjećaju, i ako su voljni pridržavati se reda i programa Križnog puta, pozvani su! Molimo animatore da ni u kom slučaju ne dovode osnovnoškolce.
  4. Oprema? Svaki sudionik treba obvezno ponijeti piće i sendvič. Stvari obvezno nositi u ruksaku. Izbjegavaj nošenje prtljage u rukama (vreće, torbe, i nikako u vrećici od najlona), jer će ti to stvarati velike probleme po planinskim stazama.
  5. Obuća i odjeća? Potrebno je svakako uzeti kišnu kabanicu (ne kišobran), rezervnu odjeću (barem čarape i majicu…). Uzmi dobre (ako imaš planinarske) cipele. 
  6. Nosi samo potrebno? Ne zaboravite: iako se može činiti vrlo potrebna ili zanimljiva, nepotrebna prtljaga uvelike otežava hodočašše koje je već samo po sebi žrtva hodanjem!
  7. Uvjeti? Pripremi se na iscrpljenost i umor, kojih će zasigurno biti u izobilju. Podrazumijeva se da moraš biti spreman prihvatiti sve ono što svaki Križni put nosi sa sobom: žrtvu, žuljeve, bol nogu, tjelesnu iscrpljenost, blatnjave cipele, uspinjanja… Zato se trebaš vrlo dobro unaprijed naoružati strpljivošću, poniznošću, tolerancijom, ljubavlju i naravno kondicijom.
  8. Hrana i piće? Preporučamo da dobro doručkuješ kod kuće. Savjetujemo da sa sobom uzmeš jednostavnu hranu i piće (vodu, konzerve, sendviče, vode i slično...).
  9. Nepotrebno? Molimo te da ne nosiš sa sobom nikakve mp3, mp4, mp5, mp6... :) i ostale slične uređaje. Ukoliko ipak odlučiš ponijeti nešto od navedenog, pripremi se na mogućnost da ti "remetitelji" mira, tišine, druženja i razgovora budu oduzeti do kraja Križnog puta.
  10. Križni put? I ne zaboravi još jednom: Križni put nije neka vrsta zabave, izleta ili "tuluma", već je to duhovna priprema mladoga čovjeka za najveći kršćanski blagdan Uskrs. Taj put želimo proći u ozračju molitve, slušanja Božje Riječi, slavljenja Gospodina, pjesmi, druženju, razgovoru...
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0