Dani sv. Nikole Tavelića vraćaju život u Rašku Goru


Kako bi udahnuli život Raškoj Gori, članovi Ekološke udruge Raška Gora organiziraju nekoliko manifestacija kroz godinu, a ovo ljeto pripremaju kulturnu manifestaciju ''Dani sv. Nikole Tavelića'' koja će se održati od 5. do 10. srpnja.

''Kroz nekoliko dana organizira se kulturni i zabavni program, a kao središnji dan bit će nedjelja. Želimo unijeti život u ovo zapušteno mjesto i ne damo da Raška Gora padne u zaborav'', rekao je u kratkom razgovoru za Bljesak.info Oto Pehar , predsjednik Eko udruge Raska Gora.

Kako je najavio u srijedu 5. srpnja 2017. u Etno domu ''Ante Toni Pehar'' Domazeti s početkom u 19:30 sati predstavit će se roman Anite Martinac, ''Posljednji''. Osim autorice na promociji će sudjelovati i novinar Dragan Marjanović koji će predstaviti svoj putopis ''Raškom Gorom uzduž i poprijeko''.

U petak 7. srpnja 2017. na istom mjestu, s početkom u 19 sati održat će se radno druženje Organizacijskog odbora i tehničke pripreme za središnju proslavu manifestacije. Otvaranje izložbe i postavke likovnih uradaka, kao i različitih rukotvorina mještana Raške Gore najavljeno je za 8. srpanj 2017. u subotu s početkom u 18 sati, također u Etno domu ''Ante Toni Pehar'' Domazeti.

Središnji događaj manifestacije održat će se 9. srpanja u nedjelju, kaže Pehar, govoreći kako svečanost počinje u 17:45 sati polaganjem vijenca na spomen obilježje svim poginulima Raške Gore, a nastavit će se služenjem Svete mise nakon toga u crkvi sv.Nikole Tavelića za sve poginule Raške Gore u proteklim ratovima.

Nakon mise u 19 sati počet će pučko veselje uz prigodan kulturno zabavno-glazbeni program na kojemu će sudjelovati Romeo Nikolić i Dado Pandža, Sinovi Hercegovine, KUD Goranci, KUD Buna i KUD Rodoč.

''Još uvijek su u tijeku radovi, betoniramo i uređujemo put kako bi sve bilo spremno za proslavu, a ovom prilikom pozivam sve koji su u mogućnosti da nam se pridruže'', kaže Pehar.
Pehar je podsjetio kako ova udruga postoji već četrnaest godina, te od svog osnutka trude se vratiti život u ovo malo napušteno mjesto.

''U prvim godinama postojanja zajedno s gradskim vlastima smo gradili 7 kilometara puta do crkve, čiji je zaštitnik sv Nikola Tavelić. Također smo napravili i spomenik poginulima u domovinskom ratu. Organiziramo i tradicionalnu misu polnoćku u lokalnoj crkvi. Napravili smo i dom, gdje su prostorije naše Ekološke udruge za očuvanje tradicije i okoliša. Naziv jeste malo dug, ali evo željeli smo pored ekologije promovirati i kulturu i tradiciju, a pokojni glumac Toni Pehar je dao ime udruzi, pa smo je ostavili pod istim imenom'', kaže nam Pehar, još jednom pozivajući sve da otkriju ovo maleno mjesto prožeto prirodom i baštinom.

Inače, svi prihodi koji se zarade organiziranjem proslave i prikupljanjem donacija iskoristiti za uređenje crkve sv. Nikole Tavelića i crkvenog prostora.

raškara
Podijeli na:
Zapratite nas na FB, Instagramu i Twitteru, lajkajte i podijelite objavu

a

google.com, pub-8801838836830184, DIRECT, f08c47fec0942fa0